„Căci Fiul Omului n-a venit ca să piardă sufletele oamenilor, ci ca să le mântuiască.” (Luc. 9, 55)

Acest website a fost creat pentru a face cunoscute impresiile oamenilor care vin să se închine lui Dumnezeu, împreună cu Părintele Paroh Cristian Pomohaci, în Casa Domnului din Moşuni, Parohia Creștin Ortodoxă “Sf. Nicolae”.

Sper ca din rândurile de mai jos să reiasă clar, atât răspunsul la această întrebare, cât şi scopul pentru care noi am făcut acest pas. Aş vrea să subliniez faptul că acesta nu este site-ul oficial al unei biserici. Sunt atâtea alte situri cu subiect religios, realizate de persoane cu studii în domeniu, unde puteţi găsi multă documentaţie despre religie. Acest site a fost creat pentru a face cunoscute impresiile oamenilor care vin să se închine lui Dumnezeu, alături de Părintele Paroh Cristian, în biserica din Moşuni.

În Dicţionarul Enciclopedic găsim următoarea definiţie pentru cuvântul parohie: „1. Cea mai mică unitate administrativă bisericească; comunitate creştină condusă de un paroh; enorie; biserica dintr-o astfel de unitate administrativă. 2. Clădire în care se află locuinţa şi cancelaria parohului.” Vă veţi întreba ce legătură are definiţia aceasta cu situl, imediat urmează şi explicaţia. Am participat cândva la o prelegere susţinută într-o biserică din Bucureşti. De atunci, mi-a rămas întipărită în minte definiţia ce ne-a fost dată despre parohie. Nu am reţinut exact cuvintele, ci ideea: deşi este adevărat că fiecare biserică are persoane arondate scriptic acelei parohii, conform spaţiului fizic în care locuiesc, parohia este formată de fapt din oamenii care vin cu credinţă şi cu dragoste ca să participe la slujbele oficiate în acea biserică. Conform acestei definiţii, parohia de la Moşuni se întinde în toată ţara, ba chiar şi dincolo de hotarele patriei noastre. Noi, cei care am avut şansa să ajungem în această biserică binecuvântată de Dumnezeu, vrem să spunem tuturor ce ne aduce aici. De ce facem, unii dintre noi, la sfârşit de săptămână sute de kilometri pentru a participa la slujba oficiată la Moşuni sau la Veţa. Vrem să mărturisim lumii că aici L-am găsit pe Dumnezeu. Şi că aici avem parte de îndrumarea Sfinţiei Sale Părintele Cristian, care ne ajută să ne găsim drumul – calea cea îngustă care duce la viaţă, şi pe care puţini o află. Vrem să vă spunem despre oameni care, prin credinţă, povăţuiţi de Părintele Cristian, au primit de la Dumnezeu răspuns cerinţelor lor şi si-au rezolvat necazurile. „Orice veţi cere de la Tatăl în numele Meu El vă va da.” (Ioan, 16, 23) spune Iisus ucenicilor Săi.

Lumea se întreabă despre Moşuni. Pe internet nu se găseşte multă informaţie despre acest subiect, un articol sau două prin ziare. Şi atunci, fiecare începe sa-şi dea cu părerea despre ce se petrece aici, evident speculând câte o idee prinsă din zbor cine ştie de unde. Mulţi vorbesc despre acest loc deşi nu au fost niciodată aici, dar în mod ciudat au deja o părere bine înrădăcinată în minte. Ne privesc ciudat şi comentează – „Mergeţi la Moşuni? Ţineţi post negru o zi sau două pe săptămână? Nu beţi alcool? Şi nici măcar o cafea? Dar ce, sunteţi călugări? Înţeleg să fii credincios, dar asta pare prea mult, că doar nu aţi intrat la mânăstire! Ce fel de post este acesta, că eu nu am mai auzit de aşa ceva?”. Şi lista de exemple ar putea continua.

Am construit acest site nu doar pentru oamenii care vin la Moşuni, ca să le fie lor spre întărire, ci şi pentru cei care au idei preconcepute şi îşi pun întrebările de mai sus. Poate că, după ce vor naviga prin acest site, într-o zi îşi vor îndrepta paşii către Moşuni pentru a vedea cu ochii lor şi a simţi în inima lor ceea ce se întâmplă aici. Şi, dacă Dumnezeu va voi, li se va dezvălui şi lor şi va lega inima lor de locul acesta.

About the Author

mosuni.ro

View Posts →