Parohia creștin-ortodoxă Sf. Nicolae Moșuni
Parohia creștin-ortodoxă Sf. Nicolae Moșuni

Parohia Moşuni-Veţa include cele două biserici ortodoxe din satele învecinate Moşuni şi Veţa, judeţul Mureş, care se găsesc la distanţă de un kilometru şi jumătate unul faţă de celălalt.

Până în 15 august 2006, Părintele Paroh Cristian Pomohaci slujea, în zilele de duminică şi în sărbătorile ortodoxe, alternativ în cele două Case ale Domnului.

În urma unui incendiu devastator, biserica din Veţa, construită în mare parte din lemn, a ars până la temelii. Din toamna anului 2006, Părintele Cristian împreună cu credincioşii care vin să se închine Domnului în această parohie, a început reconstruirea bisericii. Deşi clădirea în sine a fost ridicată rapid, pictarea Sfântului Lăcaş încă nu a fost terminată, astfel încât slubele se ţin, începând de atunci, numai în Casa Domnului din Moşuni.

Parohia Moșuni-Veța
Parohia Moșuni-Veța

Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să participăm cât mai curând la slujba de sfinţiere a bisericii din Veţa.
În paralel cu activitatea de reconstruire a bisericii din Veţa, Părintele Cristian a organizat lucrări de modernizare a Casei Domnului din Moşuni, astfel încât a fost pictat tavanul, au fost puse aparate de aer condiţionat şi încălzire centrală a bisericii, a fost construită o anexă a bisericii în care Părintele Cristian stă de vorbă cu credincioşii, iar mai nou a fost înlocuit iconostasul.

Parintele Cristian este parohul de la Moşuni din toamna anului 1999, iar de când a venit Sfinţia Sa în această parohie, din ce în ce mai mulţi credincioşi ortodocşi participă la slujbele desfăşurate în acest loc, creştini care vin nu numai din toate colţurile ţării, ci vin aici şi români plecaţi în toate colţurile lumii.